Skip to main content

Nationale Minor Klimaatsociologie


Welkom op de officiële aanmeldingswebsite voor de nationale minor Klimaat Sociologie. Vul alsjeblieft dit formulier (zo snel mogelijk bij voorkeur voor 1 juni 2024) in om ervoor te zorgen dat je je aanmelding voor de minor hebt voltooid.

Houd er rekening mee dat je je nog steeds moet inschrijven bij de afzonderlijke universiteiten voor de gewenste cursussen; de deadlines kunnen verschillen per universiteit. Hieronder vind je algemene informatie over de minor, de verschillende cursussen en belangrijke gegevens die nuttig zullen zijn bij het aanmelden voor de verschillende cursussen. Inschrijven voor de nationale klimaatminor kan op deze pagina.

Voor vragen over deze minor kun je contact opnemen met de coördinator van deze minor, Tim Immerzeel.

Inhoud | Belangrijke informatie | Studieprogramma | Planning | Aanmelding | Certificaat

Inhoud van de nationale minor

“Hoe is het mogelijk dat de dreigingen van de impact van klimaatverandering enorm lijken, terwijl er nog steeds beperkte actie wordt ondernomen om klimaatverandering tegen te gaan?” Dit is een complexe paradox die vraagt om sociologisch onderzoek. Namelijk, sociologie verschuift de focus van individuele benaderingen en besteedt aandacht aan hoe instituties, organisaties, cultuur en politieke macht bijdragen aan de invloed en (ongelijke) gevolgen van klimaatverandering.

Met deze nationale minor in Klimaatsociologie krijg je theoretische inzichten om de paradox te begrijpen en erop te reageren. Bovendien verwerf je de vaardigheden en kennis om de sociale transitie te versnellen die nodig is om klimaatverandering aan te pakken. Dit zijn ambitieuze leerdoelen die alleen kunnen worden bereikt als de sociologie-afdelingen in heel Nederland samenwerken. De betrokkenheid van zeven Nederlandse universiteiten stelt je in staat te profiteren van de diverse perspectieven en expertise die beschikbaar zijn in de Nederlandse sociologie om dit belangrijke sociaal-ecologische probleem aan te pakken. Je leert sociologische theorie en onderzoek en past deze kennis toe in verschillende contexten. Hierdoor ontwikkel je een sterke disciplinaire basis die je voorbereidt op een arbeidsmarkt die steeds meer gericht is op duurzaamheid.

Op de verschillende universiteiten vind je verschillende soorten cursussen: (1) sociologische theoretische cursussen; en (2) toegepaste sociale transitiecursussen. De eerste cursussen behandelen bijvoorbeeld het belang van sociale bewegingen in klimaatbeleid/politiek en het begrijpen waarom bepaalde culturele groepen klimaatverandering ontkennen. De tweede groep cursussen stelt je in staat om sociologisch onderzoek toe te passen op bijvoorbeeld het versnellen van een eerlijke en klimaatrechtvaardige energietransitie in een specifieke wijk, of het schrijven van een beleidsvoorstel om de vleesconsumptie in een ziekenhuis te verminderen. Gezien de disciplinaire aard van de minor, zal de minor vooral verdiepend zijn. Je volgt ten minste drie cursussen om een minorcertificaat van de NSV (Nederlandse Sociologische Vereniging) te behalen.

Belangrijke informatie

Voor het academisch jaar 2024-2025 start deze minor als een pilot. Houd er rekening mee dat je een certificaat ontvangt van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) bij het voltooien van deze minor, en dat de naam van de minor niet op je diplomasupplement zal verschijnen. Je moet het certificaat zelf aanvragen (zie hieronder onder Certificaat).

De studiepunten (EC’s) die aan cursussen worden toegekend, kunnen variëren. Om aan de eisen van de minor te voldoen, kun je 3 cursussen kiezen die je wilt; het maakt niet uit hoeveel EC’s ze hebben. Zorg ervoor dat je aan de eisen van je eigen universiteit voldoet om af te studeren. Voor vragen of studieplanning kun je contact opnemen met de studieadviseur van je eigen universiteit.

Studentenprofiel

In het academisch jaar 2024-2025 worden alleen sociologiestudenten toegelaten tot de minor (dit is een pilotjaar). Aangezien Wageningen University & Research geen bacheloropleiding sociologie heeft, zijn studenten uit Wageningen met andere bachelorprogramma’s ook welkom om zich aan te melden. Deze minor is een ideale voorbereiding op masterprogramma’s die zich richten op de relatie tussen sociale wetenschappen en klimaatverandering en milieucrises.
Aangezien deze minor in het Engels wordt gegeven, wordt een goede beheersing van de Engelse taal aanbevolen.

Toelatingseisen

Deze minor is uitsluitend bedoeld voor studenten die zijn ingeschreven voor een bachelor Sociologie aan een Nederlandse universiteit en in Wageningen voor studenten die zijn ingeschreven voor de bacheloropleidingen: International Development, Tourism, Communication and Life sciences, Health and Society.

Studieprogramma

Om het certificaat voor deze minor van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) te behalen, moet je minimaal 3 cursussen met succes afronden. Er zijn geen verplichte cursussen. Je kunt 3 of meer van de volgende cursussen kiezen (per cursus staat aangegeven of je de mogelijkheid hebt om 6 of 7,5 EC te behalen):

SEMESTER 1

  • What’s holding us back? Three sociological answers to why addressing climate change is complex (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Climate sociologies of the everyday: food, energy, tourism and migration (Wageningen University and Research)

SEMESTER 2

  • Improving planetary health: A learning lab for social-entrepreneurship (Vrije Universiteit Amsterdam)
    • Blok: 5
    • EC: 6 of 7,5
    • Contactpersoon voor deze cursus: Seda Yalcin
    • Inschrijvingsperiode: 9 december 2024 – 17 februari 2025
    • Inschrijvingsprocedure:
      • VU studenten: Ben je VU-student, dan kun je zelf intekenen voor Improving Planetary Health, tenzij je eerder intekende op één van de andere ‘SS4S’-vakken ‘AI&Society’ of ‘The Human Dimension of Sustainable Development’. Neem in dat geval contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
      • Bijvakstudenten aan de VU: Ga naar de subsidiary courses page voor meer informatie. Officieel dien je uiterlijk 17 februari 2025 geregistreerd te zijn (6 weken voordat het vak start), maar we raden je aan het in december of januari te regelen. Bij vragen, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    • Studiegids: https://studiegids.vu.nl/nl/#/

Planning op de verschillende universiteiten

De indeling van de semesters is niet op elke universiteit gelijk: wees je daarvan bewust! De cursussen  zijn zo gepland dat ze binnen de minor naast elkaar te volgen zijn (de cursusdagen van bijvoorbeeld Groningen, Utrecht en de UvA overlappen niet).

  SEMESTER I
  September Oktober November December Januari
UvA S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B3 S1-B3
VU S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B3 S1-B3
WUR S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B3 S1-B3
UU S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2
UvT S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2
RUG S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2
Radboud S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B1 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2 S1-B2
 
  SEMESTER II
  Februari Maart April Mei Juni
UvA S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B6 S2-B6
VU S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B6 S2-B6
WUR S2-B4 S2-B4 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B5 S2-B6 S2-B5 S2-B6 S2-B6
UU S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4
UvT S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4
RUG S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4
Radboud S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B3 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4 S2-B4

Aanmelding en inschrijving

Aangezien alle universiteiten verschillende inschrijvingsperioden en procedures hebben, dien je je ook afzonderlijk aan te melden voor elke cursus. Onder elke hierboven genoemde cursus kun je de relevante informatie per cursus vinden. Daarnaast moet je je ook inschrijven voor deze nationale minor via deze pagina.

Certificaat NSV

Nadat je 3 of meer cursussen van deze minor succesvol hebt afgerond, kun je je certificaat bij de NSV aanvragen. Hiervoor dien je alle universiteiten te vragen om een gecertificeerd bewijs of een certificaat van de gevolgde cursussen te sturen naar de coördinator van het programma. Dit moet rechtstreeks door de betreffende universiteit worden verstuurd, niet door de student zelf.

Contact

Voor inhoudsgerelateerde vragen over de minor of vragen over certificaten, stuur een e-mail naar de coördinator van de minor, Tim Immerzeel.

Als je vragen hebt over de cursussen zelf, raadpleeg dan de contactinformatie per cursus hierboven.