Skip to main content

Research Masters


Wanneer je tijdens je universitaire bachelorstudie Sociologie specifieke interesse hebt voor het doen van onderzoek en je statistisch en methodologisch goed hebt gepresteerd kun je toelaatbaar zijn voor een Research Masteropleiding.

Deze onderzoeksmasters zijn vaak interdisciplinair en combineren kennis en vaardigheden uit verschillende takken van de sociale wetenschap. De duur van de opleiding is vaak langer, de Research Master duurt in het algemeen 1,5 tot 2 jaar. Tijdens deze opleiding verbreed je je kennis en  onderzoeksvaardigheden in de sociale wetenschappen, wat deze studie een goede voorbereiding op een PhD maakt. Ook kun je na afronding van deze studie aan de slag als onderzoeker of adviseur bij allerlei verschillende organisaties. 

In Nederland wordt op verschillende universiteiten de Research Masteropleiding Sociologie of varianten daarop aangeboden. Deze Research Master Opleidingen verschillen in toelatingscriteria, specialismen, de vakken die aangeboden worden, stagemogelijkheden, de grootte van de opleiding en nog veel meer. 

Universiteiten

Op onderstaande universiteiten in Nederland wordt de Research Master Sociologie (of varianten daarop) aangeboden: