Skip to main content

Winnaars NSV Scriptieprijs 2024 en NSV Research Masterthesisprijs 2024


Op maandag 17 juni 2024 had in Nijmegen de Dag van de Sociologie 2024 plaats, georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de NSV. In de aanwezigheid van meer dan 250 deelnemers reikte juryvoorzitter Inge Sieben de Scriptieprijs 2024 uit aan Sverre Veenstra (Rijksuniversiteit Groningen) voor haar onderzoek "De invloed van vakbonden en ondernemingsraden op de monitoring van trainingsbehoeften binnen Nederlandse organisaties"; de voorzitter van de Research Masterthesisprijs 2024, Thijs Lindner, reikte deze prijs uit aan Anuschka Peelen (RU Nijmegen) voor het onderzoek "A changing climate change climate? A meta-analysis of (polarization in) climate change attitudes 1986-2022".

In het juryrapport van de Scriptieprijs 2024 lezen we onder meer dat deze scriptie zowel theoretisch als methodologisch heel helder en precies is uitgewerkt. De jury was ook zeer onder de indruk van de goede discussie sectie, die blijk geeft van diepgaand sociologisch en methodologisch inzicht. Het volledige rapport valt hier na te lezen.

De jury van de Research Masterthesisprijs 2024 looft het onderzoek van Anuschka Peelen, onder meer omdat ze, aldus het rapport, een belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke bijdrage levert door inzicht te geven over hoe Nederlanders verschillend denken over klimaatverandering en hoe zich dit in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Dit rapport kan je hier nalezen.